Placek z brzoskwiniami

wpis w: Od kuchni | 2

Drzewa w tym roku obrodziły jak szalone. Nie ma komu ich doglądać ani zrywać owoców. Gałęzie wiszą do samej ziemi, Piotr z każdego wyjazdu przywozi mi je wiadrami. Ostatnio dostałam dwa wiadra brzoskwiń. Były pyszne, zjedliśmy ich ogrom na surowo, część przetworzyłam na zimę, ale na placek z brzoskwiniami też musiało wystarczyć!

placek z brzoskwiniami

Przepis na placek z brzoskwiniami lub innymi owocami na jakie tylko przyjdzie Wam ochota

 

Składniki

 

3 – 3,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mleka
brzoskwinie obrane ze skóry
cukier puder do posypania

Brzoskwiń nie ważyłam. Potrzeba ich tyle, by przykryć cały placek, więc ilość zależy od wielkości blachy. Tego przepisu używam do różnych owoców (śliwki, wiśnie, porzeczki) i w zależności od ilości owoców jakimi dysponuję biorę blachę 25x35cm lub jak tym razem dużą blachę z piekarnika (38x35cm). Jak mam mniej owoców, to mamy grubsze ciasto, a dziś mało ciasta, a dużo owoców, więc to placek z brzoskwiniami “na bogato”.

placek z brzoskwiniami

Przygotowanie

Miękkie masło ucieram, dodaję po jednym jajku, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Mam dość gęste, nielejące ciasto, które rozkładam łyżką na blasze. Na to wykładam owoce i wstawiam na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 175*C. Ustawiam je na dolnym ruszcie, czekam i obserwuję. Jak się ładnie przyrumieni, wyjmuję i oprószam cukrem pudrem.

I placek z brzoskwiniami gotowy!

placek z brzoskwiniami

Połowa znika jeszcze zanim wystygnie. Do chłodzenia poparzonych gorącymi owocami języków używamy mleka z lodówki.

placek z brzoskwiniami

Smacznego!

2 Odpowiedzi

  1. Wygląda cudnie. Pewnie smakuje równie dobrze co wygląda. Używa Pani miksera do zrobienia ciasta?
    Pozdrawiam.

  2. Tak, używam. Nie ma tu ubijania, ale ciasto jest dość gęste, więc ręczną trzepaczką byłoby ciężko.

Zostaw Komentarz