Popularne oleje w kosmetyce

wpis w: Kosmetyczka, Moc natury | 4

Mam na koncie swój pierwszy krem – własnej roboty krem do stóp. Sama skomponowałam recepturę i wyszedł znakomicie, choć przy jego projektowaniu kierowałam się bardziej intuicją niż wiedzą. Dałam tam 25% mocznika, mleczan sodu, kwas mlekowy, napar z szałwii oraz olejki eteryczne szałwiowy i bergamotkowy (oba przeciwpotne). Bazą olejową był olej migdałowy (+wosk pszczeli i alkohol cetylowy), bo niewiele jeszcze wiedziałam jakie oleje w kosmetyce sprawdzają się najlepiej.

Tłuszcze z domowej spiżarni a oleje w kosmetyce

Postanowiłam więc przyjrzeć się tłuszczom, które mam w domu pod kątem ich zastosowania w kolejnych kremach. Przeszukałam wiele źródeł i przeanalizowałam różne właściwości olejów. Podczas moich poszukiwań dowiedziałam się, że w kremie do stóp lepiej od oleju migdałowego sprawdziłby się na przykład olej z ostropestu lub olej lniany – następnym razem!

W tej tabeli zamieściłam wszystkie ważne informacje w wielkim skrócie. To moja ściągawka. Nie znajdziesz tu oleju z dzikiej róży, ani ze śliwki, ani z brzoskwini, ani też żadnych innych kosztownych olejów, ponieważ takich nie posiadam. Moim celem jest zminimalizowanie kosztów, a co się z tym wiąże maksymalne wykorzystanie zasobów kuchennej szafki.

Podstawowy podział tłuszczów

Najbardziej podstawowy podział olejów to podział wg ich zdolności wysychania (podział rafinowane/nierafinowane pomijam – wiadomo, że bardziej wartościowe są nierafinowane). Kluczem tego podziału jest zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one cenne, niezbędne i tak dalej, ale nie zawsze korzystne dla naszej skóry.

Oleje nieschnące to takie, które zawierają nie więcej jak 20% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Długo się wchłaniają, są dość ciężkie, gęste, ale właśnie one zapewnią nawilżenie skórze suchej i dojrzałej.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w olejach półschnących mieszczą się w przedziale 20-50%. Oleje półschnące są lżejsze, szybciej się wchłaniają, nie pozostawiają tłustego filmu na skórze. Odpowiednie dla cery normalnej i mieszanej.

Najlżejszymi olejami, o największej wchłanialności są oleje schnące. Te zawierają ponad 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i są idealne do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.

Komedogenność, czyli tłuszcze „zapychające”

Ja sama jestem posiadaczką przetłuszczającej się cery, ze skłonnością do zaskórników i zmian trądzikowych. Dlatego uważnie przyjrzałam się komedogenności moich tłuszczów.

Określenie to pochodzi od słowa comedo, czyli zaskórnik właśnie. Niektóre substancje (nie tylko oleje, rzecz jasna) zatykają pory naszej skóry, co powoduje powstawanie zaskórników i pryszczy. Komedogenność określa się w skali 0-5 – 0 to ideał, substancja nie załażąca w pory, 5 to istny klajster – szkodliwy przy cerze skłonnej do zaskórników, ale przydatny do skóry dojrzałej. Znalazłam fajne źródło opisujące niemal wszystkie tłuszcze. Jeśli chcesz poczytać, zajrzyj TU.

Oleje na włosy

Informacje dotyczące stosowania olejów na włosy w zależności od ich porowatości pochodzą z książki Marty Klowan – Eliksiry, pomady i inne zaklęcia. Włos doskonały (2017)

olejwłaściwości fizycznekomedogenność
skala 0-5
opiscera - rekomendacjewłosy - rekomendacje
Arganowy


półschnący

SPF 6
0Pochodzi z Maroka, uznawany za prawdziwy eliksir urody. Zawiera witaminę E (dwukrotnie więcej co oliwa z oliwek), nienasycone kwasy tłuszczowe, naturalne izoflawony.
Działa antyseptycznie, ochronnie, ujędrniająco, wygładzająco, przeciwstarzeniowo, nawilża i rewitalizuje skórę. Chroni naskórek przed wysychaniem i działaniem wolnych rodników. Wygładza i napina skórę.
Reguluje produkcję sebum, zapobiega powstawaniu wyprysków. Stosowany w leczeniu wysypek, trądziku, i blizn potrądzikowych.
Tłusta, trądzikowa, problematyczna, sucha, dojrzała, wrażliwa, alergicznaŚrednioporowate
Awokado



nieschnący
HLB 7
SPF 4
2-3Bardzo odporny na ciepło, twardnieje w niskich temperaturach. Doskonale wchłanialny, wnika w głębsze warstwy skóry. Uzupełnia barierę lipidową, skutecznie nawilża, odżywia i odmładza, niweluje objawy starzenia.
Bardzo łagodny w działaniu, nie uczula, nie podrażnia. Jest bogaty w witaminy (A, B, D, E, H, K, PP), a także kwasy tłuszczowe (oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, linolenowy) oraz lecytynę, skwalen, awokadynę, fitosterole i sole mineralne. Lecytyna ma działanie lekko emulgujące, jej zawartość pozwala nieco zredukować ilość emulgatorów w kremie. Posiada naturalny faktor ochronny 3-4.
Sucha, zniszczona, łuszcząca się, dojrzała. Najlepiej na nocBardzo polecany zarówno dla włosów średnioporowatych, jak i wysokoporowatych
Czarnuszkowyschnący1-2Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe - kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, witaminę E oraz prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy, co nadaje mu działanie przeciwstarzeniowe. Zmiękcza, wzmacnia, ujędrnia skórę, łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie. Każdy rodzaj cery, szczególnie polecany przy łuszczycy, trądziku, dla skóry dojrzałej.Niskoporowate - bardzo polecany
Dyniowynieschnący2Olej z pestek dyni zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witaminy: A, z grupy B, C i D, E i H. Jest bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk, kwas palmitynowy. Odpowiedni dla skóry dojrzałej, wymagającej, wygładza zmarszczki, jest również stosowany przeciwko rozstępom oraz jako maseczka do włosów.Dojrzała, sucha, pękająca, łuszcząca się, rozstępyWysokoporowate - bardzo polecany
Kakaowe (masło)

nieschnący

HLB 6
4Pachnące kakao masło kakaowe ma doskonałe właściwości pielęgnacyjne. Jest bogate w wit. E, sole mineralne a także antyoksydanty, które nadają mu właściwości przeciwstarzeniowe. Bardzo dobrze się wchłania, nawilża, uelastycznia, łagodzi podrażnienia, regeneruje, wygładza i jednocześnie zapobiega utracie wody i starzeniu się skóry.
Jest tak delikatne, że może być stosowane w pielęgnacji niemowląt, a nawet noworodków.
Skóra sucha, wrażliwa, swędząca, zniszczona, łuszcząca się, dojrzała. Podrażnienia, łuszczyca, egzema, rozstępy, cellulit, oparzenia.Niskoporowate - bardzo polecany
Kokosowy

nieschnący

HLB 8

SPF 4-10
3-4Jeden z najpopularniejszych olejów w kosmetyce, niezbędny do wyrobu mydła. Pomimo tego, ze jest dość ciężki stosunkowo dobrze się wchłania. Wygładza skórę, lecz nie jest polecany do cery trądzikowej.suchaniskoporowate
Krokoszowypółschnący

HLB 8
0Olej z krokosza barwierskiego jest bogaty w witaminy E i A oraz kwas linolowy. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Szczególnie polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej, skłonnej do stanów zapalnych. Tłusta, trądzikowa, problematyczna, mieszanaDobry dla włosów rednioporowatych, bardzo polecany dla włosów wysokoporowatych

Plotka głosi, że likwiduje zbędne owłosienie, co nakazywałoby ostrożność przy stosowaniu na włosy – wszystko wskazuje jednak , że jest to zupełnie niepotwierdzone badaniami.
Lnianyschnący4Zawiera kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas oleinowy, przeciwutleniacze (m.in. wit. E) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (ponad 50%!), omega-6 i omega-9. Nawilża dogłębnie, odżywia, poprawia elastyczność, łagodzi podrażnienia, przywraca równowagę wodno-lipidową. Działa przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie, rozmiękczająco, przeciwświądowo. Przeciwdziała zaskórnikom, pobudza procesy regeneracyjne naskórka i skóry właściwej. Sucha, łuszcząca się, mieszana, tłusta, pękająca, skłonna do zapaleń, trądzikowa, łuszczyca. Dobry dla włosów wysokoporowatych, szczególnie polecany do włosów średnioporowatych

+łupież, łamliwość i wypadanie włosów.
Migdałowypółschnący

HLB 7
2Tłoczony ze słodkich migdałów, bez smaku, bez zapachu, dość trwały. Zawiera witaminy A i E, dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwas linolowy i oleinowy. Ułatwia utrzymanie prawidłowej wilgotności skóry, łagodzi podrażnienia i świąd.Każdy typ cery, także w pielęgnacji niemowląt.Średnioporowate - szczególnie polecany
Oliwkowy
(oliwa z oliwek)
nieschnący

HLB 7

SPF 8
2Używany w kosmetyce od najdawniejszych czasów, trwały.
Zawiera duże ilości kwasu oleinowego i linolowego, fitosterole, prowitaminę A, witaminę E, substancje odżywcze, przeciwutleniacze.
Zmiękcza skórę, poprawia jej napięcie, łagodzi, natłuszcza, wzmacnia.
Cera sucha, łuszcząca się, podrażniona, dojrzała, łamliwe paznokcie.
Niskoporowate - bardzo polecany
+ włosy suche i zniszczone.
Ostropestowypółschnący1Olej tłoczony z ostropestu plamistego nawilża i bardzo dobrze się wchłania. Zawiera silne przeciwutleniacze, tym samym wpływa na regenerację skóry i chroni ją przed działaniem wolnych rodników. Olej zawiera też wielonienasycone kwasy tłuszczowe (50% kwasu linolenowego) zbudowane z 18 - 22 atomów węgla. Taka budowa stanowi barierę dla wolnych rodników. W skład oleju wchodzą także kwasy organiczne, witaminy C i K, fitosterole, a nade wszystko – sylimaryna. Związki sylimaryny stymulują odbudowę komórkową skóry, produkcję kolagenu typu I i elastyny. Skóra tłusta, trądzik, zrogowacenia naskórka, zaczerwienienia, podrażnienia, egzemy.
Objawy starzenia się skóry, uszkodzenia spowodowane promieniowaniem UVB, przebarwienia słoneczne.
Palmowy z owocównieschnący4Intensywnie pomarańczowy o dość intensywnym zapachu, tłoczony z owoców palmy olejowej.
Zawiera głównie kwas palmitynowy (44%), kwas oleinowy (39%), karoten (dziesięciokrotnie więcej niż marchew), jest też bardzo bogatym źródłem witamin A i E.
Jest bardzo odżywczy, działa przeciwzapalnie i kojąco, a dzięki antyoksydantom (m.in. wit. E) także przeciwstarzeniowo. Pomaga zwalczyć stare blizny i rozstępy.
Sucha, dojrzała.
Rozstępy, blizny.
Lepiej na ciało niż twarz (kolor).
niskoporowate
Palmowy z nasion (kernel)nieschnący4Tłoczony jest z nasion palmy oleistej. Zawiera znaczne ilości kwasu laurynowego (49%), mirystynowego (16%) i oleinowego (15%) – składem przypomina więc olej kokosowy. To dlatego jest tak chętnie używany w mydle – daje twarde kostki o najwyższych parametrach czyszczenia, piany, kremowości, jednocześnie nieco łagodniejsze i bardziej pielęgnujące od kokosowych.
Stosowany na skórę czyni ją gładką i lśniącą. Głęboko nawilża także cerę bardzo suchą. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji pękających pięt i przesuszonego naskórka.
Nada się do każdego typu skóry, ale największe korzyści przyniesie skórze suchej.
Zrogowacenia i pęknięcia


MYDŁO-MYDŁO-MYDŁO-MYDŁO-MYDŁO-MYDŁO-MYDŁO-MYDŁO!!!
niskoporowate
Rycynowyschnący

HLB 14

SPF 8
1Olej rycynowy to olej z nasion rącznika pospolitego. Jest dość gęsty i bardzo lepki.
Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym łagodzi podrażnioną skórę, przyspiesza gojenie.
Zmiękcza stwardniałą skórę. Stosowany w leczeniu trądziku. Ze względu na zawartość kwasu rycynolowego, olej rycynowy jest bardzo schnącym olejem i musi zostać rozcieńczony przed naniesieniem na skórę. Nadaje się do cery tłustej i mieszanej, ale może powodować nadmierne przesuszanie.
Cera tłusta, trądzikowa.
Zrogowacenia na stopach, łokciach i kolanach.

Pielęgnacja paznokci, rzęs i brwi.
Średnioporowate

Suche włosy, kruche końcówki.

Niektóre źródła nie polecają go przy wypadających włosach (jako maska olejowa, nie dotyczy mydła).
Rydzowypółschnący3-4Olej z lnianki (lnicznik siewny) jest bogaty w sterole roślinne (m.in. cholesterol) oraz kwasy omega-3, przeciwutleniacze dzięki czemu zapobiega starzeniu i regeneruje skórę. Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i nawilżająco.
Nadaje się do olejowania włosów. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie. Polecany przy trądziku i egzemach.
Skóra sucha, dojrzała (zastosowanie podobne jak przy oleju lnianym), trądzik, AZS.
Ryżowynieschnący

HLB 7

SPF 4
2Olej tłoczony z łusek ryżu. Zawiera kwas oleinowy, linolowy, kwas fosforowy, skwalen. Bardzo trwały i świetnie tolerowany przez skórę. Bogaty w witaminę E (naturalny antyoksydant) oraz gamma-orynazol (dziesięciokrotnie silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż wit E!). Jest najlepszym źródłem tokotrienoli. Głęboko nawilża i chroni skórę przed słońcem, powstrzymuje procesy starzenia się skóry.Delikatna, wrażliwa, dojrzała, mieszanaSzczególnie polecany do włosów zarówno średnio jak i wysokoporowatych.
Rzepakowypółschnący?Olej rzepakowy zawiera szczególnie dużo kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, sterole roślinne, a także witaminy E, K i prowitaminę A.
Zmiękcza i nawilża skórę, działa przeciwutleniająco, czyni skórę gładką i promienną. Dzięki antyoksydantom zatrzymuje proces starzenia się skóry, wspiera jej regenerację, działa odmładzająco.
Nieznany współczynnik komedogenności, ale na wg wszystkich źródeł jest wysoki, czyli niepolecany dla skóry skłonnej do zaskórników.
Skóra sucha, dojrzała.
Shea (masło)nieschnący

HLB 8

SPF 10
0-2Olej z masłosza (Butyrospermum Parkii) – dość trwały, w kremach pełni rolę stabilizatora. Zawiera alantoinę, witaminę A, witaminę E (przeciwutleniacz). Jest bogatym źródłem kwasu stearynowego (mydło!!!). Sprawdza się w pielęgnacji kruchych włosów, a skórze nadaje gładkość. Redukuje stany zapalne, wygładza szorstką skórę (stopy, kolana, łokcie). Tworzy na skórze warstwę ochronną, ale jest dość ciężki.Sucha, łuszcząca się, dermatozy, łuszczyca. Zrogowacenia
Idealne na zimę

Może podrażniać osoby uczulone na lateks
Słonecznikowynieschnący0-2Bardzo bogaty w kwas linolowy (63%), fosfolipidy (lecytynę), karoteny i witaminę E (zwalcza wolne rodniki). Pomaga utrzymać równowagę i nawilżenie skóry, zmiękcza, wygładza, przywraca elastyczność, działa przeciwzapalnie, normalizuje wydzielanie sebum. Jest bardzo przydatny podczas walki z trądzikiem. Zwalcza oznaki starzenia się.
Zmiękcza i uelastycznia włosy nadając im blasku.
Każdy typ cery, także mieszana, trądzikowa i dojrzała, szorstka.Dobry do włosów średnioporowatych, szczególnie polecany do włosów niskoporowatych
Winogronowyschnący

HLB 7
1Olej z pestek winogron zawiera niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym 63-72% kwasu linolowego oraz myrystynowy, linolenowy. Nawilża i łagodzi podrażnioną skórę, doskonale się wchłania Dzięki zawartości fitosteroli i bogactwu witaminy E działa antyoksydacyjnie – wyłapuje wolne rodniki.
Redukuje stan zapalny, zaczerwienienie i przyspiesza gojenie się trądziku, napina i nawilża skórę.
Jest bardzo lekki, łatwo się wchłania bez tłustych pozostałości.
Każdy rodzaj skóry, także cera tłusta, mieszana, trądzikowa, problematyczna. Także skóra dojrzała.Dobry do włosów średnioporowatych, szczególnie polecany do włosów wysokoporowatych

4 Odpowiedzi

  1. Barbara

    Dziękuję za świetny wpis, przyda się. Pozdrawiam

  2. super przydatne, dziekuję

  3. Cieszę się bardzo, korzystaj!

  4. Dziękuję <3
    Niech Ci służy 🙂

Zostaw Komentarz