Przaśniki – przaśny chleb

wpis w: Domowa edukacja, Od kuchni | 0

Przaśniki to uwielbiany przez nas chleb. Podczas Święta Przaśników dziennie robię ich z ponad kilograma mąki i znikają co do kawałka. Lubimy zawijać w nie kawałki mięsa z warzywami i ogórkowo-czosnkowym sosem albo falafele. Albo po prostu smarować je humusem i okładać plasterkami pomidora.

Ale prawdziwym hitem są „zgrzewki”: dwa przaśniki posmarowane zielonym pesto, przełożone żółtym serem i podpieczone z obu stron na suchej patelni. Chłopcy kroją je nożem do pizzy w trójkąty i zjadają w ogromnych ilościach.

Jak zrobić przaśniki?

Na oko!
Mąka, sól i woda – zagnieść, podzielić na kawałki, wałkować na cienkie placki, piec z obu stron na suchej patelni.

Edukacja

Pozornie Święto Przaśników nie ma nic wspólnego z edukacją domową. Nic bardziej mylnego – Pascha i następujące po niej przaśniki mają przede wszystkim wymiar edukacyjny – nie tylko upamiętniają przeszłe wydarzenia, ale też zapowiadają przyszłe.

I Najwyższy postawił przed nami takie zadanie, żebyśmy nauczali tego wszystkiego nasze dzieci:

„A gdy was zapytają synowie wasi: Co znaczy ten wasz obrzęd? Odpowiecie: Jest to rzeźna ofiara paschalna dla Jahwe, który omijał domy synów Izraela w Egipcie, gdy Egipcjanom zadawał cios, a domy nasze ochronił”. (II Mojżeszowa 12:26-27)

przaśnikiJego nakaz jest wciąż aktualny, więc najwierniej jak umiemy, staramy się kontynuować Święta Jahwe.

„Przestrzegajcie tego jako ważnego na wieki ustanowienia dla was i dla synów waszych” (II Mojżeszowa 12:24)

przaśny chleb


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.