Szarlotka

wpis w: Od kuchni | 0

Jabłka nasze wiejskie, tony jabłek! Oblepiają gałęzie i ciągną je do ziemi. Nie wiemy co to za odmiany. Niektóre owszem, rozpoznajemy, ale większość jest dla nas jeszcze zagadką. Te na zdjęciu są twarde, zdawało się więc, że będą dobre do przechowywania. Jednak już po tygodniu zaczęłam w to powątpiewać – na skórce pojawiły się plamki. Ta szarlotka była więc wymuszona koniecznością ratowania jabłek.

jabłonie

A że jabłek jest mnóstwo, a rodzina, znajomi, sąsiedzi już obdzieleni, można robić szarlotkę na bogato.

Póki dzieci są małe i zajęć przy nich od groma, nie bawię się w wyszukane przepisy, tylko piekę najzwyklejsze placki. Paradoksalnie, Małżonkowi takie najprostsze smakują najbardziej. Tak więc, specjalnie dla Niego:

Szarlotka od serca

Składniki:

250g masła
3,5 szklanki mąki (zwykle daję krupczatkę, ale tym razem nie miałam)
szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
kardamon
2 jajka

Jabłka – nie wiem ile, bo nie ważone, ale więcej niż mógł pomieścić trzylitrowy garnek. Dokładałam w trakcie prażenia w miarę jak przybywało miejsca.

jabłka

Sposób wykonania:
  1. Uśmiechnij się do Męża, podaj nóż, miskę z jabłkami i wiaderko na obierki.
  2. Jabłka rozpraż w garnku z połową cukru, kardamonem i cynamonem.
  3. Masło posiekaj z mąką, dodaj proszek do pieczenia, połowę cukru, jajka, zagnieć ciasto.
  4. Podziel ciasto na połowę. Jedną część rozgnieć palcami na wyłożonej papierem blasze, drugą rozwałkuj.
  5. Uprażone jabłka wyłóż na ciasto, nakryj płatem rozwałkowanego ciasta.
  6. Piecz ok 50 min w temp. 180*C.
  7. Oprósz cukrem pudrem.

szarlotka

I już – wystarczy siedem kroków i szarlotka gotowa!
Podawaj z sercem <3


Zostaw Komentarz